Hvad Skal Man Lave I Flensborg?
Besøg det danske mindretal
Da afstemningen i 1920 afgjorde, hvor grænsepælene skulle stå, blev et dansk mindretal tilbage i den nordligste del af Tyskland. Det er der endnu, og kan godt tåle et besøg.
Sydslesvig. Når du tager turen til Flensborg, er det for at handle i grænsebutikkerne, shoppe i gågaden eller spise godt og ikke alt for dyrt på en af de utallige restauranter. Det er sådan set fint nok. Men hvad med at prøve noget nyt? Det danske mindretal, med sine mange børnehaver, skoler, sportsklubber eller kirker fylder godt i Sydslesvig, og især i Flensborg, men det tænker de færreste danskere på. Jeg medgiver gerne, at det for udenforstående kan være lidt af en labyrint at finde rundt i det danske mindretals institutioner. De kører hver deres eget forløb med hjemmeside, og jeg tænker også, at rektor på Duborg Skolen vil kigge lidt skævt, hvis du trasker op på Duborg for at se skolen. Men når du nu alligevel er i byen, kommer her et par tips til, hvilke danske mindretalshuse, der har åbne døre, og som du gerne må kigge ind i.
Biblioteket - midt i Nørregade (Norderstrasse), lige overfor den engang så berømte, eller berygtede smøge, Oluf Samson Gang, ligger mindretallets hovedbibliotek, fyldt op med bøger, aviser og blade, med løbende kunstudstillinger, et stort arkiv, forskningsafdeling og en hyggelig afdeling i foyeren med bløde møbler og rigtig godt wifi. (www.dcbib.dk).
Akti - tre huse længere nede af Nørregade ligger Aktivitetshuset. Det er et hus for alle, også dig, der måske bare har brug for at sidde ned, bladre i et par brochurer, blive inspireret at husets mange tilbud, eller har behov for at gå på toilettet. Det ligger for øvrigt i gården, og den gård er sandelig også et besøg værd. (www.aktivitetshuset.de).
Helligåndskirken - ligger i Storegade (Grosse Strasse), små tre minutters gang fra Nordermarkt, hvor de mange udendørs cafeer og restauranter ligger. Kirken har en lang og meget spændende historie, og så har den kendte danske kunstner, Bjørn Nørgaard, udsmykket kirkerummet med værket Pinseporten. Sådan et kirkerum kan ikke stå ubevogtet hen, men takket være sponsorater sørger frivillige vagter for, at kirken er åben for interesserede om eftermiddagen, om lørdagen og i skolernes ferier. (søg under dansk kirke i Sydslesvig)
Roklubben - et besøg hos Flensborgs mindretal behøver ikke udelukkende at byde på kunst og kultur midt på byens hovedstrøg. På en varm sommerdag kan det være lækkert med en dukkert, og derfor nævner jeg også lige Flensborg Roklub. Den ligger lige ned til fjorden ved Østersøbadet (Ostseebad), og i sæsonen er her liv og glade dage. For det meste er der en bom ved nedkørslen til stranden, så stil bil lidt højere oppe, og tag den til fods. Drej til venstre, når du kommer ned til vandet, så finder du til klubhuset, og den har naturligvis sin egen bro. Du kan ikke misse det, og selv om du næppe kommer ud på et SUP-bræt eller i kajak, kan du jo godt kigge ind. (www.flensborg-roklub.de)
Vi takker Perlen Odense for deres støtte til dette blogindlæg. Vi vil derfor gerne anbefale dig at kigge på udvalget af Pernille Corydon. Når indhold tilgodeser Perlen Odense, kan vi ikke sige at det derfor er upartisk, deraf marketet.